Proteinové koktejly umožňují efektivní získávání svalové hmoty bez získání zbytečného tuku.Domácí koktejly vyrobené z čerstvých přírodních produktů samozřejmě přinášejí maximální výsledky.
V případech, kdy rytmus života neumožňuje vypočítat poměry užitečných látek a samostatně připravovat takové směsi, pomáhají sportovci připravené proteinové směsi.
- Výhody proteinových chvění svalů
- Složení farmaceutických chvění ]
- Jaká jsou rizika třepání proteinového prášku, kontraindikace jejich příjmu
- Jak brát proteinové koktejly
- Názvy apřehled farmaceutických koktejlů, ceny
- Jaké potraviny jsou domácí sportovní koktejly vyrobené z
- Výhody přírodních proteinových koktejlů
- Recepty pro výrobu nejlepších proteinových koktejlů doma
- Mléko
- S tvarohem
- Banán
- Se zmrzlinou
- S ořechy
- S kefírem
- Z ovoce
- Z bobulí pro zvýšení hmotnosti a zvýšení imunity
- S čokoládou
- S jahodami
- Koktejl pro růst svalů
- S křepelčími vejci a zakysanou smetanou
- V pivovarských kvasnicích
- S vysokým obsahem uhlohydrátů
- Video o hotových proteinových koktejlech
Výhody proteinových koktejlů pro svalstvo
Je prostě nemožné přeceňovat význam bílkovin v těle.Největší bílkovina známá vědě je titin.Skládá se z více než 38 000 aminokyselin a působí jako základní strukturální složka svalových vláken.Titin je součástí jejich základní jednotky - sarkomery.
Mikrofrakce, které sval během tréninku dostává, jsou díky proteinům „přerostlé“ svalovou tkání.To vede ke zvýšení jeho objemu.Protein však není spojen pouze s růstem svalů.
Zde jsou některé z jejích funkcí:
- katalytické, urychlující různé biochemické procesy, včetně výživy, syntézy a regenerace;
- ochranná, poskytující víceúrovňovou ochranu těla, a to i po vyčerpání tělesného tréninku;
- signalizace, umožňující vzájemnou interakci buněk a tkání;
- transport, který je spojen s dodávkou kyslíku do orgánů a tkání a odstraňováním oxidu uhličitého z nich;
- motor, zajišťující pohyb svalů, buněk a jejich strukturálních jednotek.
Složení farmaceutických koktejlů
Proteinové koktejly pro získání svalové hmoty prodávané ve formě hotových směsí jsou mezi sportovci velmi oblíbené.Najdete je v lékárnách nebo ve specializovaných prodejnách.Složení takových koktejlů je obvykle dokonale vyvážené.Mezi známé sady aminokyselin BCAA patří leucin, isoleucin a valin.
Z 12 aminokyselin je 8 nezbytných.Jsou součástí hotových proteinových chvění.
Těmito látkami se tělo používá k vytváření nových svalových vláken:
- leucin tvoří svalovou bílkovinu a zajišťuje jejich růst;
- isoleucin dodává tělu sportovce energii;
- Valine udržuje koncentraci serotoninu a poskytuje vytrvalost během cvičení.
Vlastnosti značkových proteinových směsí umožňují:
- používat své aminokyseliny jako hlavní stavební materiál pro svaly;
- stimulují syntézu inzulínu, která vykazuje vysoké anabolické vlastnosti;
- interferují s produkcí adrenalinu, kortizolu a dalších hormonů, které ničí tělo;
- hromadí v těle dodávku energie dostatečnou pro plnohodnotnou fyzickou aktivitu.
Složení proteinových směsí obsahuje umělé živočišné nebo rostlinné bílkoviny.Za účelem optimálního vstřebání těchto směsí tělem se do jejich složení vnáší fruktóza a sacharóza.Užitečnost takového koktejlu zvyšuje také různé specializované vitamínové komplexy a doplňky stravy.
Rozlišuje se několik forem koktejlů:
- Koncentrát , ve kterém protein zaujímá pouze 55 až 89%.Zkratka pro tuto směs je WPC.Stupeň čištění je relativně nízký, ale mnoho peptidů je zachováno.
- Izolujte , ve kterém je protein již 90%.Jmenuje se WPI.Bohužel během iontového čištění surovin se část peptidů ve složení takového koktejlu vždy rozkládá.
- Hydrolyzát , který obsahuje téměř 100% bílkovin.Zkratka pro takový koktejl je WPH.Protein těchto směsí lidmi se vstřebává nejsnadněji.
Na trhu je k dispozici několik typů proteinových chvění pro získání svalové hmoty:
- Kaseinové chvění. Obsahují prodloužený protein, který funguje po dlouhou dobu, ale má daleko od úplného složení aminokyselin.Tento protein je užíván v noci.
- Sójová bílkovina , která se obvykle odebírá před nebo po tréninku.Jeho arginin a glutamin urychlují metabolismus těla a ovlivňují štítnou žlázu.Soubor aminokyselin této směsi však nestačí pro plné fungování lidského těla.
- Mléčný protein,kromě neúplného aminokyselinového profilu obsahujícího laktózu.
- Komplexextrudovaný vaječný protein, , který obsahuje maximální množství aminokyselin.
- Vícesložkové směsina základě několika typů proteinů.
Mezi sportovci nejoblíbenější je hydrolyzát syrovátkové bílkoviny.Během cvičení syrovátkový protein ve srovnání s kaseinem zvyšuje syntézu bílkovin ve svalových vláknech o více než 120%.
Hydrolyzát neobsahuje nečistoty a je velmi snadno absorbován.Již 20 minut po požití zvyšuje koncentraci aminokyselin v těle nezbytnou pro budování svalů aprocesy obnovy.Ve srovnání s jinými typy bílkovin obsahuje syrovátka o polovinu tolik leucinu.
Tato nepostradatelná alifatická aminokyselina není syntetizována lidským tělem, ale je vynikající v léčbě onemocnění jater.Kromě toho tento protein stimuluje termogenezi, která pomáhá odbourávání tuků.Syrovátkový protein se užívá ráno, když je glykogen v těle nízký.
Jaká jsou rizika otřesů proteinového prášku, kontraindikace pro jejich použití
Dlouhodobé a nekontrolované používání proteinových směsí nejčastěji vede k významnému zvýšení zátěže ledvin a jater.To vede k průjmům nebo jiným zažívacím potížím.Nadměrné koncentrace bílkovin někdy způsobují alergické reakce.Takto endokrinní systém reaguje na zvýšené koncentrace aminokyselin.
Běžné kontraindikace při používání proteinových směsí jsou:
- selhání ledvin v jakékoli formě;
- individuální nesnášenlivost směsi;
- onemocnění genitourinárního systému;
- onemocnění srdce a cév;
- zažívací potíže.
Proteinové koktejly pro získávání svalové hmoty se obvykle užívají dlouhou dobu, takže jakákoli opakovaná nedbalost při jejich používání může způsobit rozvoj závažných chronických onemocnění.
Muži by se měli zdržet konzumace sójových koktejlů, protože obsahují fytoestrogeny, které inhibují účinnost.
Jak vzítproteinové koktejly
Aby svaly neustále zvyšovaly svou velikost, měl by příjem různých druhů proteinů v těle ležet v rozmezí od 1,8 do 2,2 g na kg hmotnosti sportovce.Dávkování závisí na složení koktejlu, denní stravě a doporučení konkrétního výrobce. Proteinové koktejly se nejlépe absorbují, když má směs pokojovou teplotu.
Protein je nejčastěji užíván ve třech částech během dne.První z nich se bere půl hodiny před snídaní.Druhá se používá ihned po sportovním tréninku.Třetí porce se nejlépe provádí před spaním.V tomto případě by měly být vybrány směsi kaseinu.Proteiny sloučenin kaseinu se vstřebávají pomalu, takže koktejl „funguje“ celou noc.
Všechny koktejly se nejlépe připravují čerstvě připravené.Chlazení by mělo být sníženo na 8 hodin.Tento čas přímo závisí na složení koktejlu.Některé složky proteinových směsí s ovocem a bobulemi se oxidují do tří hodin po přípravě.
Názvy a recenze farmaceutických koktejlů, ceny
TOP 3 nejoblíbenějších proteinových koktejlů jsou:
- Optimální výživa, zlatý standard, 100% syrovátka. Syrovátkový protein ze směsi koncentrátů, izolátů a peptidových řetězců.Každá porce 110 kalorií obsahuje 3 g sacharidů a 24 g proteinu.Cena za 2,3 kg plechovku je asi 4 000 rublů.Společnost, která tyto směsi vyrábí, má více než třicetiletou historii a je jedním z průkopníků v České republiceprodukce proteinových chvění.
- Transparentní laboratoře Protein Series 100% Izolace bílkovin ze syrovátky. Tento koktejl neobsahuje jediný gram uhlohydrátů.Mixy této značky se v ruských obchodech objevují jen zřídka.Nejčastěji jsou objednávány ze zahraničí.Cena je vysoká: od 7000 rublů.pro tradiční 2,3 kg.
- Muscletech, Performance Series, Fáze 8, Vícefázový 8hodinový protein. Porce obsahuje 26 g bílkovin a pouze 7 g uhlohydrátů.Dává tělu 150 kalorií.Stojí v obchodech v Rusku od 4000 rublů.pro standardní plechovku 2,3 kg.
Jaká jídla jsou domácí sportovní koktejly vyrobené z
Chcete-li doma vyrobit levný, ale účinný proteinový koktejl, měli byste věnovat pozornost nízkotučným nízkokalorickým potravinám.Z masných výrobků je nesporným vůdcem vařené kuřecí prsa.Mezi rostlinami je sója lídrem v koncentraci proteinů.Z plodin se většina bílkovin nachází v pohanky.
Bílkovinné koktejly pro získání svalové hmoty se často připravují z nízkotučných tvarohových sýrů, vajec a ryb.Tyto produkty jsou bohaté nejen na proteiny, ale také na základní stopové prvky.Pro obohacení se do koktejlů často přidává různé čerstvé ovoce.
] )Č. | Název produktu | Úloha koktejlu |
1 | Mléčné nápoje | Proteinová protřepaná báze |
2 | Maso s nízkým obsahem tuku | Hlavní dodavatel aminokyselin |
3 | Tvaroh s nízkým nebo středním obsahem tuku | Proteinová složka koktejlu |
4 | Med, džem nebo sirup | Biologicky aktivní látky zvyšující chuť a dodavatele přírodních cukrů |
5 | Bobule | ) Dodavatelé čerstvých vitamínů, mikro a makro prvků |
6 | Banány | Dodavatelé vlákniny, draslíku a rychlých sacharidů |
7 | Kapalné formy vitamínů a homeopatických léčiv | Posílení prospěšných vlastností, včetně specifických. |
Jak vidíte, při přípravě proteinových koktejlů je docela možné obejít se bez vzácných exotických složek.Všechny potřebné produkty lze snadno najít na trhu nebo v nejbližším obchodě.
Co se týče vaječných bílků, je třeba poznamenat, že pro sportovní směsi je racionálnější používat hotové tekuté vaječné bílky, které jsou již pasterizované a plněné do lahví.
Doma je obecný postup výroby koktejlů následující:
- Vyberte produkt, který slouží jako základ směsi.Nejčastěji se používá odstředěné mléko nebo jogurt.Široce se používá také mléko sojové nebo sojové s nízkým obsahem cholesterolu.
- Vyberte druhou hlavní proteinovou složku.Nejoblíbenější v tomto ohledu jsou nízkotučný tvaroh, křepelčí a kuřecí vejce, suché sportovní směsi.
- Přidejte ovoce, bobule nebo syntetické vitamíny.
- K obohacení směsi dalším proteinem a jako zahušťovadlo bohaté na vlákninu přidejte vločky nebo otruby.
- Zvyšují chuť výsledné směsi skořicí, kakaem nebo podobně.přísady.
Výhody přírodních proteinových koktejlů
Hlavní výhoda proteinových směsí spočívá v široké variabilitě jejich použití.Například koktejly vyrobené z nízkotučného tvarohu jsou vynikajícím zdrojem prodloužené bílkoviny.Pro pozastavení katabolických procesů jsou zcela vhodné směsi založené na hotovém vaječném bílku.
Druhým plusem domácích směsí je schopnost samostatně si vybrat nejkvalitnější a nejčerstvější produkty.V tomto případě je možné se vyhnout použití genově modifikovaných složek v potravinách.
S nezměněným vzorcem pro optimální poměr bílkovin, tuků a uhlohydrátů lze široce experimentovat s chutí a povahou přijímaných aminokyselin.To eliminuje chuť jídla a dává šanci na nějakou gastronomickou rozmanitost.
Významným argumentem ve prospěch domácích proteinových směsí je úplná ochrana proti používání padělků nízké kvality, které se často vyskytují ve sportovních obchodech.
Recepty pro výrobu nejlepších proteinových koktejlů doma
Míchání domácích koktejlů nezabere příliš času.Zpravidla je možné dodržet termín 10 minut.Ze zařízení stačí mít domácí mixér, který vám umožní porazit mixy.Recepty takových jídel jsou obvykle jednoduché.Níže je uveden recept na některé z nejpopulárnějších chvění bohatých na proteiny.
MlékoK přípravě tohoto koktejlu budete potřebovat velmi skromnou sadu produktů:
- 200ml nízkotučného mléka s krátkou trvanlivostí;
- 1 kuřecí vejce;
- 1 lžičkacukr.
Navzdory skromné sadě složek taková směs obsahuje všechny potřebné aminokyseliny.
S tvarohem
Tento proteinový nápoj bude obsahovat:
- 200 gnízkotučný tvaroh;
- 100 ml bifidojogurtu nebo nízkotučného kefíru;
- 100 ml ananasové šťávy;
- 1 tomel střední velikosti.
Takový koktejl je docela nasycený čerstvými přírodními vitamíny a prospěšnými střevními bakteriemi.
Banán
Tento koktejl má zajímavou chuť a zahrnuje nejen proteiny, ale také sacharidy potřebné k doplnění energie.
- 1 malý zmrazený banán;
- 150-200 ml mandlového mléka;
- 100 ml nízkotučného jogurtu nebo biologicky aktivní startovací kultury;
- 1/8 lžičkyskořice
- 25-30 g vanilkového proteinu.
Výsledná směs musí být zbita míchadlem po dobu 2 minut, aby se získala homogenní hustá hmota.
Se zmrzlinou
V letních měsících poskytne zmrzlina proteinovým směsím čerstvost navíc.
Jedním z možných receptů je:
- 100 ml smetanové zmrzliny;
- 2 středně velké banány;
- 0,5 l chudé krávymléko.
Tato směs pomůže obnovit sílu a přenést účinek horkého letního tepla na tělo.
S ořechy
Z nutričního hlediska jsou směsi obsahující vlašské ořechy velmi zajímavé.Obsah kalorií v těchto ořechech je asi 500 kcal /100 g.
Pro přípravu koktejlu se připraví směs:
- 1 kuřecí vejce;
- 1 polévková lžíce.med;
- 2 vlašské ořechy;
- 200 ml nízkotučného kefíru.
S kefíremRostlinné ořechové tuky neobsahují cholesterol a arginin, který obsahují, dává pružnost krevních cév.
Kefir je ve srovnání s mlékem v těle mnohem snadněji absorbován.Je nasycen vitamíny.Koktejly na základě toho urychlují metabolismus a normalizují trávení.
Zde je recept na jeden z koktejlů kefíru:
- 200 ml nízkotučného kefíru;
- 1 polévková lžíce.med;
- 1 kuřecí vejce;
- 1 nasekaný ořech.
Tento nápoj je nesmírně bohatý na bakterie nezbytné pro trávení a všechny druhy mikroelementů.
Z ovoce
Ovoce je nepopiratelným zdrojem vitamínů a minerálů. Mohou být bezpečně zahrnuty do proteinových směsí.
Například smíchejte:
- 1 kuřecí vejce;
- 200 g připravené ovocné směsi nebo 1 středně kyselé jablko;
- 200 ml nízkotučného jogurtu.
V ideálním případě by se vybrané ovoce mělo pěstovat bez použití chemikálií.
Z bobulí pro získání hmoty a zvýšení imunity
Po intenzivním sportovním tréninku se na záchranu dostanou směsi obsahující lesní plody.
- 100 g vařeného kuřecího prsu;
- 150 g lesních plodů (borůvky nebo lesní jahody);
- standardní jediné podávání syrovátkové bílkoviny;
- 1 malý banán.
Kuřecí prsa a bílkoviny poskytují dávky proteinu absorbující nárazy a bobule přidávají do těla vitamíny.
S čokoládou
K přípravě takového koktejlu budete potřebovat:
- 3 lžíce.instantní kakaový prášek;
- 1 1 syrovátkové bílkoviny;
- 500 ml odstředěného mléka;
- 100 g nízkotučného tvarohu.
Sportovci konzumují takové proteinové chvění pro získání svalové hmoty před tréninkem i bezprostředně po něm.Složky jsou rozpuštěny ve vyhřívaném, ale ne vroucím mléku.
S jahodami
Bobule lze použít k tomu, aby znuděným směsím získaly novou zajímavou chuť.
Zde je recept na jednu z těchto směsí:
- 150 g nízkotučného zrnitého tvarohu;
- 250 ml čerstvého mléka;
- 150 g jahod.
Jahody nejen pomáhají významně zvyšovat imunitu, ale mají také hojivý účinek na klouby a krevní cévy.
Koktejl pro růst svalů
Z produktů, které jsou nejoblíbenější mezi přívrženci zdravého životního stylu,tvoří tento koktejl:
- 500 ml odstředěného mléka;
- 4 kuřecí vejce nejvyšší nebo první třídy;
- 200 g sypané sraženiny s nízkým obsahem tuku;
- 50 g medu;
- 30 g nízkotučné kyselé smetany.
Pokud se místo kuřecích vajec použijí křepelčí vejce, množství této složky se zdvojnásobí.To prakticky neovlivňuje složení získaných aminokyselin.
S křepelčími vejci a zakysanou smetanou
Křepelčí vejce jsou ve složení stopových prvků a vitamínů mnohem bohatší než slepičí vejce a postrádají salmonelu.Mají nutriční hodnotu větší než obvyklé kuře.
S nimi si můžete připravit velmi chutný koktejl, který bude zahrnovat:
- 10 křepelčích vajec;
- půl litru odstředěného mléka;
- 50 g bobulové marmelády;
- 250 g granulovaného tvarohu;
- 100 g sušeného mléka nebo kojenecké výživy;
- 100 g nízkotučné kyselé smetany;
- 50 g rozinek;
- 50 g sušených meruněk.
Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice jsou bohaté na vitaminy B, minerály, enzymy a nukleové kyseliny.Obsah bílkovin v nich je 52% z celkové hmotnosti.Mezi aminokyseliny obsažené v kvasnicích patří základní BCAA.
Pro koktejl budete potřebovat:
- 2 lžičky„Živé“ pivovarské kvasnice;
- 200 ml citrusové šťávy;
- 2 1 suché proteinové směsi;
- 2 kuřecí nebo 4 křepelčí vejce.
Kvasinky přidané do vyhlazovacích látek zvyšují nervovou aktivitu a fyzickou výkonnost.Droždí se vyrábí ve formě vloček, ve formě tablet a v prášku.
Je třeba si uvědomit, že se chvějí pivorostlinné estrogeny do těla, které mohou vést ke změnám ve struktuře mužského těla a způsobit místní obezitu, charakteristickou pro ženy.
S vysokým obsahem uhlohydrátů
Při tréninku s vysokou intenzitou mohou vaše svaly potřebovat více než obvyklé množství uhlohydrátů.V tomto koktejlu pocházejí další sacharidy z mléka a banánů.A nízkotučný tvaroh má všechny potřebné živočišné bílkoviny.
Složení jedné z koktejlů, která řeší tento problém, je následující:
- 200 g nízkotučného tvarohu;
- 1 velký banán;
- 200 ml mléka.
Proteinové koktejly používané k získání optimální svalové hmoty samy o sobě nejsou zárukou vysokých výsledků.Ať už mají vybrané směsi jakoukoli kompozici, bude vyžadována seriózní práce v tělocvičně, aby se svalovým objemům, síle a úlevě.
Video o hotových proteinových koktejlech
Existuje účinek suchého proteinového chvění: