Bílkovinné jídlo je důležitou podmínkou správného výživového systému, protože je nezbytný pro zdravé, vyvinuté svaly a silné kosti. Protein (bílkovina) se na rozdíl od uhlohydrátů a tuku v těle nehromadí, proto je nutné se postarat o jeho dostatečný příjem potravou.Následuje seznam nejbohatších bílkovin, jejich obsah kalorií a míra spotřeby.
- Funkce a role proteinu v těle
- Funkce proteinu ]
- Norma proteinu v denní stravě
- Příklady výpočtu
- Příčiny, příznaky nedostatku a přebytku bílkovin
- Příznaky nedostatku bílkovin
- Seznam proteinových produktů živočišného původu, množství bílkovin v nich
- Tabulkavýrobky z rostlinných bílkovin
- Seznam nejbohatších potravin bohatých na bílkoviny
- Bílkovinné výrobky pro získávání svalové hmoty v kombinaci s výcvikem
- Proteinové výrobky pro hubnutí
- Dieta pro hubnutí
- Běžné proteinové stravy
- Ducanova dieta Haley Pomeroyova dieta
- Atkinsova dieta
- Recepty bohaté na proteiny
- První chody
- Houbová polévka se sýrem
- Špenátová polévka
- Recept v pomalém vařiči
- Hlavní jídla
- Řízečky ve francouzštině
- ) Ryby v marinádě
- Fazole v česnekovém dresinku
- Občerstvení
- Tvaroh a meloun
- Soubory cookie
- Kuličky arašídů
- Kdy by se bílkoviny neměly zneužívat a důsledkyjeho nadměrná konzumace
- Jaké je nebezpečí nadměrné bílkoviny
- Video na téma: proteinová jídla, seznam potravin
Funkce a úloha proteinu v těle
Protein je stavebním kamenem pro formování lidského těla.Stav všech buněčných systémů a životně důležité funkce těla závisí na jeho množství.
V lidském těle neustále dochází k rozkladným procesům.Protein, který spadá do zažívacího traktu, se rozpadá na „cihly“ aminokyselin (lysin, methionin, valin, tryptofan a další) a tělo je již používá pro buněčnou stavbu půstem.Působí jako základ pro konstrukci buněk, včetně krvinek, protilátek a hormonů.
Vzhledem k tomu, že osoba nevyrábí tuto látku během životního procesu, měli byste se ujistit, že bílkovinné produkty jsou v nabídce každý den.
Funkce proteinu
Proteinové jídlo, seznam produktů bude uveden níže, může zcela obnovit pořádek v těle.
Funkce proteinu v lidských orgánech:
- Svalová vlákna a buňky. Je to konstrukční základ pro buňky, který zajišťuje normální vývoj v dětství a adolescenci a také zajišťuje růst plodu během těhotenství.Protein je nezbytný pro sportovce, protože zajišťuje budování svalů a pomáházrychlené zotavení poškozených svalů.
- Metabolické procesy. Enzymy odpovědné za procesy asimilace a absorpce živin mají také proteinovou strukturu.
- Hormony. Hypofýza produkuje hormony, které jsou vytvořeny z bílkovin a hrají významnou roli v celkovém stavu těla, hladinách cukru v krvi, sekundárních sexuálních charakteristikách a náladě.
- Oběhový systém. Proteiny poskytují nerušený transport vitamínů a živin do nejodlehlejších koutů těla.Protein také otevírá přístup kyslíku, uhlohydrátů, chemických prvků a léčiv k buňkám.
- Imunitní systém. Protein umožňuje tkáním mít vlastní charakteristickou strukturu.Pokud je struktura změněna, jsou automaticky přidány nové nezměněné.Jedná se o imunitu, která poskytuje silnou ochranu zdraví před účinky negativních vnějších faktorů.
Důležitým faktorem je, že po vstupu do těla nejsou proteiny ukládány v librách navíc a nejsou přeměňovány na energii.Tyto látky fungují jako látky snižující aminokyseliny pro poškozené orgány a systémy.
Rychlost bílkovin v denní stravě
Existuje jednoduchá forma výpočtu míry příjmu bílkovin za den.Jedná se o násobení tělesné hmotnosti určitým koeficientem, který se liší v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu.
Průměrná doporučená dávka proteinu je 0,8 g /1 kg tělesné hmotnosti denně.Vegetariáni a starší lidé potřebují o něco větší dávku - 1-1,1 g /1 kg hmotnosti díky nízké stravitelnosti rostlinných bílkovin.
Příklady výpočtů
Pro ženu o hmotnosti 70 kg.0,8 g /kg * 70 kg = 56 g látky.
Poznámka. Pokud je dívka ve stavu těhotenství, ale denní dávka bílkovin by se měla zvýšit 1,5krát, protože látka je nutná nejen pro matku, ale také pro plod, který se v ní vyvíjí.
Pro vegetariána s tělesnou hmotností 80 kg.1,1 g /kg * 80 kg = 88 g.


Příčiny, příznaky nedostatku a přebytku bílkovin v těle
Proteinové jídlo (seznam produktů bude podrobně popsán níže) musí být přítomen ve stravě každé osoby každý den, protoženedostatek bílkovin - patologie, která nepříznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav.
Příčiny nedostatku bílkovin:
- Nedostatek (primární) - objevuje se při nedostatečném užívání látek u potravin.To je pozorováno v zemích s nízkou životní úrovní, stejně jako u lidí, kteří odmítli maso pro různé přesvědčení.
- Sekundární deficit - způsobený vnitřními chorobami: zúžení trubice jícnu, vřed, atrofie gastrointestinálního traktu, metabolické selhání.
- Převažujícím katabolismem je situace, kdy procesy rozkladu převládají nad procesy syntézy.To je pozorováno s popáleninamivelká procento kůže, onkologie, vážná zranění a jiná onemocnění.
Příznaky nedostatku bílkovin
Nedostatek této látky se nemusí klinicky projevit, ovlivňuje pouze nadměrně dlouhou letargii, únavu a sníženou výkonnost.
Hlavní příznaky:
- slabost těla;
- chvění svalů a zhoršená koordinace;
- bolesti hlavy, nespavost;
- slza, podrážděnost, bezpříčinná úzkost;
- bledost a suchost kůže, vyrážka;
- otok nejprve na nohou a poté na rukou a obličeji;
- nerovnosti nehtových desek a vypadávání vlasů;
- zpožděné hojení ran;
- snížení příznivé tělesné hmotnosti těla;
- Srdeční selhání: arytmie, tachykardie.
Seznam proteinových produktů živočišného původu, množství bílkovin v nich
Stále se studuje vliv živočišných bílkovin na lidské zdraví a životní aktivitu.
Seznam produktů bohatých na živočišné bílkoviny (hmotnost produktu, g /proteinová frakce, g):
- Želatina v prášku(100/85) je prakticky čistý protein.
- Vejce(100/12) - v tomto dietetickém produktu se shromažďují všechny látky nezbytné pro osobu: bílkoviny, enzymy, vitamíny D, A, B a další látky.Vejce jsou lídrem, pokud jde o obsah živin a stravitelnost.Pro milovníky surového žloutku: pro dezinfekci posypeme octem nebo citronovou šťávou.
- Mléčné výrobky. Tvaroh (100/18, v závislosti na% tuku), různé druhy sýrů (100/24–27), kravské mléko (100 /4,3), kondenzované mléko, smetanový prášek a jakékoli deriváty kyselého mléka.Výjimkou ze spotřeby mohou být pouze nesnášenlivost laktózy a alergie.Pouze u tavených sýrů se proteinová frakce významně snižuje v důsledku vystavení vysokým teplotám ve výrobním procesu.
- Masné výrobky. Hovězí a krůtí maso (100/20), jehněčí a kuřecí maso (100/19,8), koňské maso a telecí maso (100/19,7), králičí maso (100/21,1).Vůdcem je přírodní šunka (100/22,6).
- Mořské plody. Růžový losos a losos chum (100/22), červený kaviár (100/31,6), treska zelená (100/28,5).
Tabulka rostlinných bílkovinných výrobků
Bílkovinné potraviny (seznam produktů je připojen) mohou být výhradně na rostlinné bázi.
Pečené arašídy Název rostlinného produktu | Proteinová frakce, g /100 g produktu |
Semena konopí | 31,6 |
Sušená dýňová semínka | 30,2 |
Semenaslunečnice smažené | 20 |
28 | |
Sušený ořech | 24 |
Mandle | 21,2 |
Lískové ořechy | 15 |
Sojové boby smažené bez tuku | 43,3 |
Bílé fazole | 10 |
Suchá petržel | 26,6 |
Sušená základnaobličej a estragon | až 22,8 |
Sušení koriandru | 22 |
Seznam nejbohatších bílkovinjídlo
Proteinové jídlo, seznam produktů může být poněkud doplněn, poskytuje normální životní proces a pohodu.
Seznam potravin s nejbohatšími bílkovinami:
- Hovězí steak. Je také užitečný pro téměř úplnou nepřítomnost uhlohydrátů a tuků v kompozici.To je důvod, proč je hovězí maso předepsáno pro sportovce a hubnutí lidí.
- Kuřecí filé. Toto je dietní menu, zejména hrudní kost, protože v něm není prakticky žádný tuk.
- Králík králík .Maso je podobné kuře, ale má trochu více tuku.
- Tuňák. Pomáhá získávat svalovou hmotu.
- Losos .Obsahuje proteiny a nenasycené mastné kyseliny.Složení je bohaté na minerály a vitamíny.
- Anchovy. Je lepší je jíst celé, protože tato ryba má malou velikost.Sardel má pozitivní vliv na pevnost kostí a dodává tělu vitamíny B, A, E.
- Tvaroh. Je lepší zvolit verzi s nízkým obsahem tuků a neochutnat ji cukrem a zakysanou smetanou, ale v případě potřeby hodit zelení.
- Vejce. Křepelka je lepší, protože je zdravější.Bílá část je užitečnější v slepičím vejci.
- Ořechy. Lískové ořechy, mandle, arašídy, slunečnice a další.Odlišnost spočívá v tom, že kompozice kromě proteinu obsahuje také vysoký obsah tuku.
- Soy. Považuje se za zeleninovou náhražku masa.
Proteinové výrobky pro získávání svalové hmoty v kombinaci s tréninkem
Při přípravě správné stravy je třeba vzít v úvahunáklady na energii a tekutinu při intenzivním sportu.Pro sušení svalů odborníci nedoporučují dodržovat dietu bez uhlohydrátů se zaměřením na bílkoviny.Ve stravě by měly být ponechány komplexní uhlohydráty: těstoviny z tvrdé pšenice, ovesná kaše na vodě, celozrnný chléb.

Produkty, které musí být zahrnuty do nabídky pro získání svalové hmoty:
- nízkotučné tvarohové sýry;
- dušené drůbeží maso bez kůže;
- nízkotučné odrůdy mořských ryb;
- vařené vaječné bílky;
- různé druhy ořechů;
- fazole;
- jogurt a kefír bez cukru;
- ovesné vločky a pohanka;
- zelí, mrkev, paprika, zelená jablka, citrusové plody a jiné ovoce, kromě banánů a hrušek.
Důležitým faktorem je pravidelnost příjmu potravy.Normálně 5-6krát denně nebo každé 3 hodiny.
Proteinové výrobky pro hubnutí
Proteinové jídlo podporuje metabolismus, který zvyšuje úbytek hmotnosti a potlačuje chuť k jídlu.Dále funkce bílkovin při hubnutí a seznam správných produktů, které pomáhají udržovat svalový tonus a zhubnout.
Jak protein pomáhá zhubnout:
- dochází k hlubokému čištění střev od toxinů a toxinů;
- srdce funguje lépe, jak hladina cukru klesá;
- optimalizace inzulinových funkcí, což vede k aktivitěspalování glukózy absorbované svaly;
- odstranění přebytečné tekutiny;
- podpora svalového tonusu;
- metabolismus je zrychlen;
- Pocit hladu je tlumen dlouhodobým trávením potravin.
Produkty na hubnutí:
- Vejce (vařené);
- mandle;
- vařené nebo pečené kuřecí prsa;
- ovesné vločky napařené vroucí vodou;
- tvaroh s 1-2% tuku;
- parmesan a jogurt;
- mléko bez přísad (může být 1 čajová lžička medu na sklenici);
- čočka.
Strava na hubnutí
Běžné proteinové stravy
Bylo sestaveno mnoho proteinových diet, které se liší v procentech proteinůa tuky.Můžete si vybrat ten pravý s ohledem na osobní preference a zdravotní stav.
Například diety:
- Atkins. Slibuje, že ztratí 6 kg za 7 dní s mírným uvolněním ve formě uhlohydrátů.
- Kreml. Ztráta hmotnosti bez odmítnutí masa, ryb a mléčných výrobků.Ztráta 5-7 kg za 7 dní.
- Vejce. Citrusová a černá káva jsou povoleny k snídani.Základem je tvaroh, vejce, čerstvá zelenina, maso bez tuku.Trvání - 2 týdny, za které můžete ztratit 7-14 kg.
- Kefir. Jeden z režimů tvrdého napájení.Umožňuje vám ztratit 8 kg týdně a poskytuje stravu ve formě kefíru s kuřecím masem, tvarohem, zeleninou, kromě banánů, řepy a hroznů.
Dieta pro stravu podle Dr. Ducana
ZhubnoutNení to první rok, kdy byl Ducan v módě. K hubnutí a stabilizaci dochází ve 4 krocích.Základem nabídky jsou proteinové výrobkyse sníženým příjmem uhlohydrátů a tuků.Příklad vyváženého menu pro hubnutí o týden později.
1. den:
- snídaně: smažená vejce 3 proteinů s krůtími prsy, káva je slabá bezcukr
- oběd: rybí polévka s karasem nebo lososem, otrubový chléb;
- odpolední svačina: sklenka 250 ml jogurtu nebo kefíru 1%;
- večeře: telecí maso zapečené ve fólii, odvar z třezalky tečkované.
- snídaně: tvaroh s medem a ovocem, heřmánkový neslazený čaj;
- oběd: polévka se libovým hovězím masem a půl křepelčím vejcem;
- odpolední svačina: jogurt bez tuku a cukru;
- večeře: mořské ryby dušené smažením zeleniny.
- snídaně: 2 plátky slané solené makrely, smažená vejce 2 vajec, káva;
- oběd: kuřecí koule bez chleba a přísad cibule, pečené v peci, šálek jogurtu;
- svačina: sklenka 1% kefíru;
- večeře: vařená chobotnice nebo hovězí steak (středně vzácný) steak.
- snídaně: celozrnný chlebový plátek s holandským tvrdým sýrem a bylinnou infuzí;
- oběd: polévka s plátky lososa nebo lososa;
- svačina: slabý čaj s kastrolem z tvarohu, rozinek a medu;
- večeře: vařená hovězí svíčková, heřmánkový čaj.
- Snídaně: 2 vařená vejce, 250 ml nízkotučného kefíru;
- oběd: 2 rybí koláče bez přísad, šálek jogurtu;
- svačina: šálek (200 ml) teplého mléka s housky nebo sušenkami;
- večeře: kuřecí prsa zapečená v rukávu, sklenka zázvorového čaje.
- snídaně: smažená vejce s rajčaty, čaj;
- oběd: polévka bez brambor s masovými kuličkami;
- svačina: ovesné otruby, jogurt;
- večeře: dušené mušle a čaj.
- snídaně: talíř tvarohu a neslazená káva;
- oběd: polévka s kuřecími prsíčky, jogurt bez cukru;
- svačina: kastrol tvarohu s vanilkou a čajem;
- večeře: hovězí karbanátky a bylinkový vývar.
- je dávka zvolena správně a pouze ze zdravých nízkokalorických jídel;
- Nálada je pozitivní pouze bez paniky a úzkosti;
- hladovět;
- vypijte 2 litry čištěné vody denně v malých doušcích, počínaje sklenicí ráno po lačný žaludek;
- večeře nejpozději 1,5 hodiny před spaním;
- režim: 3 jídla a 2 lehké občerstvení.
- vařená kuřecí prsa bez soli;
- polévka s jakoukoli zeleninou se smažením;
- pečená telecí svíčková;
- dušené ovoce nebo sušené ovoce;
- zelný salát;
- dušená ryba nebo dušená zelí;
- vařený chřest;
- kuřecí vývar;
- čerstvě vymačkané šťávy;
- celozrnné chleby s máslem;
- libové vepřové maso;
- zralé avokádo;
- pistácie a kokosové mléko.
- Fáze 1.Indukce—Loss 5 kg za 14 dní.Jsou povoleny jakékoli bílkovinné potraviny (kromě ořechů) a 100 g zelené zeleniny třikrát denně.
- 2. stupeň.Hubnutí- hlavní období hubnutí.Podobné fázi 1, včetně ořechů, bobulovin a ovoce.
- 3. stupeň.Příprava na stabilizaci hmotnosti- tělo si zvykne na nové zásady výživy.Zavádějí se výrobky se škrobem: brambory, řepa.Zrna a všechny ingredience z minulých nabídek jsou povoleny.
- 4. fáze.Podpora- zapnutí nové nabídky.Potraviny z navrhovaných složek, ale s různými kombinacemi složek pro dlouhodobé použití.
- pro choroby a přerušení funkce ledvin;
- se selháním jater a cirhózou;
- s atrofií nebo zúžením trubice jícnu.
2. den:
3. den:
4. den:
Den 5:
6. den:
7. den:
Diet Haley Pomeroy
Odborník na výživu Haley Pomeroy navrhuje hubnutí bez půstu a špatné stravy.
Základní principy:
Základní jídla (lze doplnit):
Podrobný popis stravy Hayley Pomeroy:
Atkinsova strava
Podle této metody hvězdy jako Kim zhublaKardashian a Jennifer Aniston.
Principy výživy:


Recepty na potraviny bohaté na bílkoviny
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin mohou být nejen zdravé, ale také chutné a rozmanité.
První kurzy
První kurzy pomohou saturovat tělo proteinem a potěší vás příjemnou chutí.
Houbová polévka se sýrem
½ kg kuřecích prsou vařených ve 4 l.voda, zatímcopěny se odstraní štěrbinovou lžičkou.½ kg žampionů je nakrájeno na čtvrtky a posíláno do vývaru, jdou k nim 4 zpracované sýry (nikoli „sýrové výrobky“).
Maso se rozdrtí a znovu hodí do pánve.Po 30 minutách se mísa ochladí a smíchá se v pyré.Ochutnejte sezónu na talíři.
Špenátová polévka
200 g krůtí filé se vaří v 1/2 litru filtrované vody.Maso je vyjmuto, ochlazeno a nasekané na plátky, poté posláno zpět do vývaru.Balení 300 g špenátu se nalije do misky a vaří se 5 minut.Přidá se 1/3 šálku čerstvého mléka a polévku přeruší ruční mixér.Koření a sůl jsou volitelné.
Recept v pomalém hrnci
0,5 kg kuřecího filé se naseká na malé kousky, 1 mrkev se tře, 1 cibule se naseká.Všechny komponenty se nalijí do vícevrstvé misky ochucené 1 lžičkou.sůl bez kopce, pepře a 1 litru vody.Je nainstalován program „guláš“ nebo „polévka“.Po 40 minutách je jídlo připraveno.
Hlavní jídla
Hmotnost druhých jídel umožní, aby menu bylo nudné a velmi chutné.
Francouzské kotlety
1 jemně nasekáme střední cibuli, nakrájejte 0,5 kg kuřete na metr čtvereční 1 x 1 cm nebo menší.Mix, porazit pár vajec a 1 polévková lžíce.lmajonéza s nízkým obsahem tuku.Lehce sůl a pepř.Nasaďte pekáč a odešlete do trouby o 180 stupňů.
Ryby v marinádě
1 polévková lžíce smíchaná pro marinádulnízkotučná kyselá smetana, 1 lžička.strouhaný kořen zázvoru, 2 stroužky česneku vymačkané lisem, 1 polévková lžíce.lolivovýprvní lisované oleje;½ lžičky.chilli, kmín a olivové byliny.Můžeš házet tymiánu.
Do připravené aromatické směsi k moření se do připravené aromatické směsi posílají steaky o hmotnosti 300 g jakékoli jiné kosti.Hotové steaky jsou zabaleny do fólie a pečeny v troubě při 200 stupních po dobu 20 minut.
Fazole v česnekovém dresinku
se vaří 300 g fazolí.1 zralé rajče a 1 paprika se nakrájí na rovnoměrné plátky.Cibule je nakrájena na půlky prstenů a 6 stroužků česneku je nakrájeno plátky nebo malou kostkou.Zelenina se nalije do pekáče a dušená na minimální ohnivou sílu 20 minut.
Vede malá hromada koriandru a kopru, jemně nasekaná.Pro omáčku v mixéru mísa, bič 2 lžíce.lsuché bílé víno, sklenici vody, hrst drcených vlašských ořechů a česneku.Fazole se připravují na smažení zeleniny, nalije se omáčkou, nasolíme a podle potřeby osolíme.Zmizí po dobu 5 minut a máte hotovo.
Občerstvení
Možnosti proteinového občerstvení pro rychlé občerstvení.
Tvaroh a meloun
Smíchané v misce nebo metlu s mixérem, ½ šálku nízkotučného tvarohového sýru, 1 šálku nasekané buničiny z melounu a 2 lžičky.přírodní med.
Soubory cookie
Smíšené v nádobě je nekompletní sklenka vašich oblíbených bobulí, třetí sklenice mandlového mléka, nekompletní šálek Hercules, 2 lžičky.tekutý přírodní med a hrst čokolády.Směs se umístí na 1 minutu do mikrovlnné trouby a vydatné jídlo je připraveno.
Arašídové koule
Tento předkrm je cennou náhradou cukru.na ranní kávu. Kombinujte ½ šálku arašídového másla, ½ šálku celých ovesů nebo nakrájených mandlí, 2 polévkové lžíce.lčokoládový krém a 1 lžička.(podle chuti).
Směs se dělí na identické malé kuličky, které se válí do mandlových drobků nebo ovsa.Předkrm je uložen na polici chladničky.
Kdy by se nemělo zneužívat bílkovin a důsledky jeho nadměrné konzumace
Normální fungování životně důležitých tělesných systémů bez bílkovin je nemožné, ale existují určité body, kdy je lepší snížit jejich příjem.
Příjem bílkovin by měl být omezen:
Proč je přebytek proteinu nebezpečný
Tělo je konstruováno tak, aby absorbovalo pouze správné množství proteinu.Optimální - 30 g na jedno jídlo.
Proto byste měli jíst často a postupně.Přebytečný protein spotřebovávaný vápníkem je zpracován a pokud vápník nestačí, je extrahován z kostí a pojivové tkáně.To může vést k poruchám pohybového aparátu.
Zvýšené přetížení ledvin a jater, které se podílejí na procesu vylučování a vylučování produktů rozpadu.U nemocí těchto orgánů je lepší revidovat stravu a snížit příjem bílkovin.
Maso v obchodě je často nasekané antibiotiky a dalšími chemikáliemi, takže je lepšínakupujte produkty od důvěryhodných zemědělcůa věnujte pozornost rozmanitosti rostlinných bílkovin.
Proteinové jídlo zajišťuje normální život a vývoj lidského těla, podílí se na regeneraci svalových vláken, metabolismu a budování svalů.Prezentovaný kompletní seznam produktů, které obsahují cenné bílkoviny, umožní každému diverzifikovat stravu v souladu s gastronomickými preferencemi.
Návrh článku:Svetlana Ovsyanikova
Video na téma: proteinové potraviny, seznam produktůBílkovinné potraviny,seznam produktů pro hubnutí:
Proteinová strava: jídlo živé a mrtvé: