Nejvíce bílkovinných potravin.Seznam hubnutí, přírůstku hmotnosti, budování svalů, pro těhotné ženy, vegetariány

Bílkovinné jídlo je důležitou podmínkou správného výživového systému, protože je nezbytný pro zdravé, vyvinuté svaly a silné kosti. Protein (bílkovina) se na rozdíl od uhlohydrátů a tuku v těle nehromadí, proto je nutné se postarat o jeho dostatečný příjem potravou.Následuje seznam nejbohatších bílkovin, jejich obsah kalorií a míra spotřeby.

Funkce a úloha proteinu v těle

Protein je stavebním kamenem pro formování lidského těla.Stav všech buněčných systémů a životně důležité funkce těla závisí na jeho množství.

V lidském těle neustále dochází k rozkladným procesům.Protein, který spadá do zažívacího traktu, se rozpadá na „cihly“ aminokyselin (lysin, methionin, valin, tryptofan a další) a tělo je již používá pro buněčnou stavbu půstem.Působí jako základ pro konstrukci buněk, včetně krvinek, protilátek a hormonů.

Vzhledem k tomu, že osoba nevyrábí tuto látku během životního procesu, měli byste se ujistit, že bílkovinné produkty jsou v nabídce každý den.

Funkce proteinu

Proteinové jídlo, seznam produktů bude uveden níže, může zcela obnovit pořádek v těle.

Funkce proteinu v lidských orgánech:

  • Svalová vlákna a buňky. Je to konstrukční základ pro buňky, který zajišťuje normální vývoj v dětství a adolescenci a také zajišťuje růst plodu během těhotenství.Protein je nezbytný pro sportovce, protože zajišťuje budování svalů a pomáházrychlené zotavení poškozených svalů.
  • Metabolické procesy. Enzymy odpovědné za procesy asimilace a absorpce živin mají také proteinovou strukturu.
  • Hormony. Hypofýza produkuje hormony, které jsou vytvořeny z bílkovin a hrají významnou roli v celkovém stavu těla, hladinách cukru v krvi, sekundárních sexuálních charakteristikách a náladě.
  • Oběhový systém. Proteiny poskytují nerušený transport vitamínů a živin do nejodlehlejších koutů těla.Protein také otevírá přístup kyslíku, uhlohydrátů, chemických prvků a léčiv k buňkám.
  • Imunitní systém. Protein umožňuje tkáním mít vlastní charakteristickou strukturu.Pokud je struktura změněna, jsou automaticky přidány nové nezměněné.Jedná se o imunitu, která poskytuje silnou ochranu zdraví před účinky negativních vnějších faktorů.

Důležitým faktorem je, že po vstupu do těla nejsou proteiny ukládány v librách navíc a nejsou přeměňovány na energii.Tyto látky fungují jako látky snižující aminokyseliny pro poškozené orgány a systémy.

Rychlost bílkovin v denní stravě

Existuje jednoduchá forma výpočtu míry příjmu bílkovin za den.Jedná se o násobení tělesné hmotnosti určitým koeficientem, který se liší v závislosti na fyzické aktivitě a zdravotním stavu.

Průměrná doporučená dávka proteinu je 0,8 g /1 kg tělesné hmotnosti denně.Vegetariáni a starší lidé potřebují o něco větší dávku - 1-1,1 g /1 kg hmotnosti díky nízké stravitelnosti rostlinných bílkovin.

Příklady výpočtů

Pro ženu o hmotnosti 70 kg.0,8 g /kg * 70 kg = 56 g látky.

Poznámka. Pokud je dívka ve stavu těhotenství, ale denní dávka bílkovin by se měla zvýšit 1,5krát, protože látka je nutná nejen pro matku, ale také pro plod, který se v ní vyvíjí.

Pro vegetariána s tělesnou hmotností 80 kg.1,1 g /kg * 80 kg = 88 g.

Nenechte si ujít nejoblíbenější článek v rubrice:Laserové odstranění chloupků na obličeji a těle - jak se provádí, účinnost, před a po fotografiích,kontraindikace.

Příčiny, příznaky nedostatku a přebytku bílkovin v těle

Proteinové jídlo (seznam produktů bude podrobně popsán níže) musí být přítomen ve stravě každé osoby každý den, protoženedostatek bílkovin - patologie, která nepříznivě ovlivňuje celkový zdravotní stav.

Příčiny nedostatku bílkovin:

  • Nedostatek (primární) - objevuje se při nedostatečném užívání látek u potravin.To je pozorováno v zemích s nízkou životní úrovní, stejně jako u lidí, kteří odmítli maso pro různé přesvědčení.
  • Sekundární deficit - způsobený vnitřními chorobami: zúžení trubice jícnu, vřed, atrofie gastrointestinálního traktu, metabolické selhání.
  • Převažujícím katabolismem je situace, kdy procesy rozkladu převládají nad procesy syntézy.To je pozorováno s popáleninamivelká procento kůže, onkologie, vážná zranění a jiná onemocnění.

Příznaky nedostatku bílkovin

Nedostatek této látky se nemusí klinicky projevit, ovlivňuje pouze nadměrně dlouhou letargii, únavu a sníženou výkonnost.

Hlavní příznaky:

  • slabost těla;
  • chvění svalů a zhoršená koordinace;
  • bolesti hlavy, nespavost;
  • slza, podrážděnost, bezpříčinná úzkost;
  • bledost a suchost kůže, vyrážka;
  • otok nejprve na nohou a poté na rukou a obličeji;
  • nerovnosti nehtových desek a vypadávání vlasů;
  • zpožděné hojení ran;
  • snížení příznivé tělesné hmotnosti těla;
  • Srdeční selhání: arytmie, tachykardie.

Seznam proteinových produktů živočišného původu, množství bílkovin v nich

Stále se studuje vliv živočišných bílkovin na lidské zdraví a životní aktivitu.

Seznam produktů bohatých na živočišné bílkoviny (hmotnost produktu, g /proteinová frakce, g):

  • Želatina v prášku(100/85) je prakticky čistý protein.
  • Vejce(100/12) - v tomto dietetickém produktu se shromažďují všechny látky nezbytné pro osobu: bílkoviny, enzymy, vitamíny D, A, B a další látky.Vejce jsou lídrem, pokud jde o obsah živin a stravitelnost.Pro milovníky surového žloutku: pro dezinfekci posypeme octem nebo citronovou šťávou.
  • Mléčné výrobky. Tvaroh (100/18, v závislosti na% tuku), různé druhy sýrů (100/24–27), kravské mléko (100 /4,3), kondenzované mléko, smetanový prášek a jakékoli deriváty kyselého mléka.Výjimkou ze spotřeby mohou být pouze nesnášenlivost laktózy a alergie.Pouze u tavených sýrů se proteinová frakce významně snižuje v důsledku vystavení vysokým teplotám ve výrobním procesu.
  • Masné výrobky. Hovězí a krůtí maso (100/20), jehněčí a kuřecí maso (100/19,8), koňské maso a telecí maso (100/19,7), králičí maso (100/21,1).Vůdcem je přírodní šunka (100/22,6).
  • Mořské plody. Růžový losos a losos chum (100/22), červený kaviár (100/31,6), treska zelená (100/28,5).

Tabulka rostlinných bílkovinných výrobků

Bílkovinné potraviny (seznam produktů je připojen) mohou být výhradně na rostlinné bázi.

Pečené arašídy ​​
Název rostlinného produktu Proteinová frakce, g /100 g produktu
Semena konopí 31,6
Sušená dýňová semínka 30,2
Semenaslunečnice smažené 20
28
Sušený ořech 24
Mandle 21,2
Lískové ořechy 15
Sojové boby smažené bez tuku 43,3
Bílé fazole 10
Suchá petržel 26,6
Sušená základnaobličej a estragon až 22,8
Sušení koriandru 22

Seznam nejbohatších bílkovinjídlo

Proteinové jídlo, seznam produktů může být poněkud doplněn, poskytuje normální životní proces a pohodu.

Seznam potravin s nejbohatšími bílkovinami:

  • Hovězí steak. Je také užitečný pro téměř úplnou nepřítomnost uhlohydrátů a tuků v kompozici.To je důvod, proč je hovězí maso předepsáno pro sportovce a hubnutí lidí.
  • Kuřecí filé. Toto je dietní menu, zejména hrudní kost, protože v něm není prakticky žádný tuk.
  • Králík králík .Maso je podobné kuře, ale má trochu více tuku.
  • Tuňák. Pomáhá získávat svalovou hmotu.
  • Losos .Obsahuje proteiny a nenasycené mastné kyseliny.Složení je bohaté na minerály a vitamíny.
  • Anchovy. Je lepší je jíst celé, protože tato ryba má malou velikost.Sardel má pozitivní vliv na pevnost kostí a dodává tělu vitamíny B, A, E.
  • Tvaroh. Je lepší zvolit verzi s nízkým obsahem tuků a neochutnat ji cukrem a zakysanou smetanou, ale v případě potřeby hodit zelení.
  • Vejce. Křepelka je lepší, protože je zdravější.Bílá část je užitečnější v slepičím vejci.
  • Ořechy. Lískové ořechy, mandle, arašídy, slunečnice a další.Odlišnost spočívá v tom, že kompozice kromě proteinu obsahuje také vysoký obsah tuku.
  • Soy. Považuje se za zeleninovou náhražku masa.

Proteinové výrobky pro získávání svalové hmoty v kombinaci s tréninkem

Při přípravě správné stravy je třeba vzít v úvahunáklady na energii a tekutinu při intenzivním sportu.Pro sušení svalů odborníci nedoporučují dodržovat dietu bez uhlohydrátů se zaměřením na bílkoviny.Ve stravě by měly být ponechány komplexní uhlohydráty: těstoviny z tvrdé pšenice, ovesná kaše na vodě, celozrnný chléb.

Většina bílkovinných potravin je předpokladem úspěšného budování svalů.Na fotografii - seznam nejdůležitějších produktů.

Produkty, které musí být zahrnuty do nabídky pro získání svalové hmoty:

  • nízkotučné tvarohové sýry;
  • dušené drůbeží maso bez kůže;
  • nízkotučné odrůdy mořských ryb;
  • vařené vaječné bílky;
  • různé druhy ořechů;
  • fazole;
  • jogurt a kefír bez cukru;
  • ovesné vločky a pohanka;
  • zelí, mrkev, paprika, zelená jablka, citrusové plody a jiné ovoce, kromě banánů a hrušek.

Důležitým faktorem je pravidelnost příjmu potravy.Normálně 5-6krát denně nebo každé 3 hodiny.

Proteinové výrobky pro hubnutí

Proteinové jídlo podporuje metabolismus, který zvyšuje úbytek hmotnosti a potlačuje chuť k jídlu.Dále funkce bílkovin při hubnutí a seznam správných produktů, které pomáhají udržovat svalový tonus a zhubnout.

Jak protein pomáhá zhubnout:

  • dochází k hlubokému čištění střev od toxinů a toxinů;
  • srdce funguje lépe, jak hladina cukru klesá;
  • optimalizace inzulinových funkcí, což vede k aktivitěspalování glukózy absorbované svaly;
  • odstranění přebytečné tekutiny;
  • podpora svalového tonusu;
  • metabolismus je zrychlen;
  • Pocit hladu je tlumen dlouhodobým trávením potravin.

Produkty na hubnutí:

  • Vejce (vařené);
  • mandle;
  • vařené nebo pečené kuřecí prsa;
  • ovesné vločky napařené vroucí vodou;
  • tvaroh s 1-2% tuku;
  • parmesan a jogurt;
  • mléko bez přísad (může být 1 čajová lžička medu na sklenici);
  • čočka.

Strava na hubnutí

Běžné proteinové stravy

Bylo sestaveno mnoho proteinových diet, které se liší v procentech proteinůa tuky.Můžete si vybrat ten pravý s ohledem na osobní preference a zdravotní stav.

Například diety:

  • Atkins. Slibuje, že ztratí 6 kg za 7 dní s mírným uvolněním ve formě uhlohydrátů.
  • Kreml. Ztráta hmotnosti bez odmítnutí masa, ryb a mléčných výrobků.Ztráta 5-7 kg za 7 dní.
  • Vejce. Citrusová a černá káva jsou povoleny k snídani.Základem je tvaroh, vejce, čerstvá zelenina, maso bez tuku.Trvání - 2 týdny, za které můžete ztratit 7-14 kg.
  • Kefir. Jeden z režimů tvrdého napájení.Umožňuje vám ztratit 8 kg týdně a poskytuje stravu ve formě kefíru s kuřecím masem, tvarohem, zeleninou, kromě banánů, řepy a hroznů.

Dieta pro stravu podle Dr. Ducana

ZhubnoutNení to první rok, kdy byl Ducan v módě. K hubnutí a stabilizaci dochází ve 4 krocích.Základem nabídky jsou proteinové výrobkyse sníženým příjmem uhlohydrátů a tuků.Příklad vyváženého menu pro hubnutí o týden později.

1. den:

  1. snídaně: smažená vejce 3 proteinů s krůtími prsy, káva je slabá bezcukr
  2. oběd: rybí polévka s karasem nebo lososem, otrubový chléb;
  3. odpolední svačina: sklenka 250 ml jogurtu nebo kefíru 1%;
  4. večeře: telecí maso zapečené ve fólii, odvar z třezalky tečkované.
  5. 2. den:

    1. snídaně: tvaroh s medem a ovocem, heřmánkový neslazený čaj;
    2. oběd: polévka se libovým hovězím masem a půl křepelčím vejcem;
    3. odpolední svačina: jogurt bez tuku a cukru;
    4. večeře: mořské ryby dušené smažením zeleniny.

    3. den:

    1. snídaně: 2 plátky slané solené makrely, smažená vejce 2 vajec, káva;
    2. oběd: kuřecí koule bez chleba a přísad cibule, pečené v peci, šálek jogurtu;
    3. svačina: sklenka 1% kefíru;
    4. večeře: vařená chobotnice nebo hovězí steak (středně vzácný) steak.
    5. 4. den:

      1. snídaně: celozrnný chlebový plátek s holandským tvrdým sýrem a bylinnou infuzí;
      2. oběd: polévka s plátky lososa nebo lososa;
      3. svačina: slabý čaj s kastrolem z tvarohu, rozinek a medu;
      4. večeře: vařená hovězí svíčková, heřmánkový čaj.

      Den 5:

      1. Snídaně: 2 vařená vejce, 250 ml nízkotučného kefíru;
      2. oběd: 2 rybí koláče bez přísad, šálek jogurtu;
      3. svačina: šálek (200 ml) teplého mléka s housky nebo sušenkami;
      4. večeře: kuřecí prsa zapečená v rukávu, sklenka zázvorového čaje.
      5. 6. den:

        1. snídaně: smažená vejce s rajčaty, čaj;
        2. oběd: polévka bez brambor s masovými kuličkami;
        3. svačina: ovesné otruby, jogurt;
        4. večeře: dušené mušle a čaj.

        7. den:

        1. snídaně: talíř tvarohu a neslazená káva;
        2. oběd: polévka s kuřecími prsíčky, jogurt bez cukru;
        3. svačina: kastrol tvarohu s vanilkou a čajem;
        4. večeře: hovězí karbanátky a bylinkový vývar.

        Diet Haley Pomeroy

        Odborník na výživu Haley Pomeroy navrhuje hubnutí bez půstu a špatné stravy.

        Základní principy:

        • je dávka zvolena správně a pouze ze zdravých nízkokalorických jídel;
        • Nálada je pozitivní pouze bez paniky a úzkosti;
        • hladovět;
        • vypijte 2 litry čištěné vody denně v malých doušcích, počínaje sklenicí ráno po lačný žaludek;
        • večeře nejpozději 1,5 hodiny před spaním;
        • režim: 3 jídla a 2 lehké občerstvení.

        Základní jídla (lze doplnit):

        • vařená kuřecí prsa bez soli;
        • polévka s jakoukoli zeleninou se smažením;
        • pečená telecí svíčková;
        • dušené ovoce nebo sušené ovoce;
        • zelný salát;
        • dušená ryba nebo dušená zelí;
        • vařený chřest;
        • kuřecí vývar;
        • čerstvě vymačkané šťávy;
        • celozrnné chleby s máslem;
        • libové vepřové maso;
        • zralé avokádo;
        • pistácie a kokosové mléko.

        Podrobný popis stravy Hayley Pomeroy:

        Atkinsova strava

        Podle této metody hvězdy jako Kim zhublaKardashian a Jennifer Aniston.

        Principy výživy:

        • Fáze 1.Indukce—Loss 5 kg za 14 dní.Jsou povoleny jakékoli bílkovinné potraviny (kromě ořechů) a 100 g zelené zeleniny třikrát denně.
        • 2. stupeň.Hubnutí- hlavní období hubnutí.Podobné fázi 1, včetně ořechů, bobulovin a ovoce.
        • 3. stupeň.Příprava na stabilizaci hmotnosti- tělo si zvykne na nové zásady výživy.Zavádějí se výrobky se škrobem: brambory, řepa.Zrna a všechny ingredience z minulých nabídek jsou povoleny.
        • 4. fáze.Podpora- zapnutí nové nabídky.Potraviny z navrhovaných složek, ale s různými kombinacemi složek pro dlouhodobé použití.
        Nenechte si ujít nejoblíbenější článek v rubrice:Ranní cvičení pro osoby starší 40 let, 50. Tělocvičná cvičení pro hubnutí, videonávody.

        Recepty na potraviny bohaté na bílkoviny

        Potraviny s vysokým obsahem bílkovin mohou být nejen zdravé, ale také chutné a rozmanité.

        První kurzy

        První kurzy pomohou saturovat tělo proteinem a potěší vás příjemnou chutí.

        Houbová polévka se sýrem

        ½ kg kuřecích prsou vařených ve 4 l.voda, zatímcopěny se odstraní štěrbinovou lžičkou.½ kg žampionů je nakrájeno na čtvrtky a posíláno do vývaru, jdou k nim 4 zpracované sýry (nikoli „sýrové výrobky“).

        Maso se rozdrtí a znovu hodí do pánve.Po 30 minutách se mísa ochladí a smíchá se v pyré.Ochutnejte sezónu na talíři.

        Špenátová polévka

        200 g krůtí filé se vaří v 1/2 litru filtrované vody.Maso je vyjmuto, ochlazeno a nasekané na plátky, poté posláno zpět do vývaru.Balení 300 g špenátu se nalije do misky a vaří se 5 minut.Přidá se 1/3 šálku čerstvého mléka a polévku přeruší ruční mixér.Koření a sůl jsou volitelné.

        Recept v pomalém hrnci

        0,5 kg kuřecího filé se naseká na malé kousky, 1 mrkev se tře, 1 cibule se naseká.Všechny komponenty se nalijí do vícevrstvé misky ochucené 1 lžičkou.sůl bez kopce, pepře a 1 litru vody.Je nainstalován program „guláš“ nebo „polévka“.Po 40 minutách je jídlo připraveno.

        Hlavní jídla

        Hmotnost druhých jídel umožní, aby menu bylo nudné a velmi chutné.

        Francouzské kotlety

        1 jemně nasekáme střední cibuli, nakrájejte 0,5 kg kuřete na metr čtvereční 1 x 1 cm nebo menší.Mix, porazit pár vajec a 1 polévková lžíce.lmajonéza s nízkým obsahem tuku.Lehce sůl a pepř.Nasaďte pekáč a odešlete do trouby o 180 stupňů.

        Ryby v marinádě

        1 polévková lžíce smíchaná pro marinádulnízkotučná kyselá smetana, 1 lžička.strouhaný kořen zázvoru, 2 stroužky česneku vymačkané lisem, 1 polévková lžíce.lolivovýprvní lisované oleje;½ lžičky.chilli, kmín a olivové byliny.Můžeš házet tymiánu.

        Do připravené aromatické směsi k moření se do připravené aromatické směsi posílají steaky o hmotnosti 300 g jakékoli jiné kosti.Hotové steaky jsou zabaleny do fólie a pečeny v troubě při 200 stupních po dobu 20 minut.

        Fazole v česnekovém dresinku

        se vaří 300 g fazolí.1 zralé rajče a 1 paprika se nakrájí na rovnoměrné plátky.Cibule je nakrájena na půlky prstenů a 6 stroužků česneku je nakrájeno plátky nebo malou kostkou.Zelenina se nalije do pekáče a dušená na minimální ohnivou sílu 20 minut.

        Vede malá hromada koriandru a kopru, jemně nasekaná.Pro omáčku v mixéru mísa, bič 2 lžíce.lsuché bílé víno, sklenici vody, hrst drcených vlašských ořechů a česneku.Fazole se připravují na smažení zeleniny, nalije se omáčkou, nasolíme a podle potřeby osolíme.Zmizí po dobu 5 minut a máte hotovo.

        Občerstvení

        Možnosti proteinového občerstvení pro rychlé občerstvení.

        Tvaroh a meloun

        Smíchané v misce nebo metlu s mixérem, ½ šálku nízkotučného tvarohového sýru, 1 šálku nasekané buničiny z melounu a 2 lžičky.přírodní med.

        Soubory cookie

        Smíšené v nádobě je nekompletní sklenka vašich oblíbených bobulí, třetí sklenice mandlového mléka, nekompletní šálek Hercules, 2 lžičky.tekutý přírodní med a hrst čokolády.Směs se umístí na 1 minutu do mikrovlnné trouby a vydatné jídlo je připraveno.

        Arašídové koule

        Tento předkrm je cennou náhradou cukru.na ranní kávu. Kombinujte ½ šálku arašídového másla, ½ šálku celých ovesů nebo nakrájených mandlí, 2 polévkové lžíce.lčokoládový krém a 1 lžička.(podle chuti).

        Směs se dělí na identické malé kuličky, které se válí do mandlových drobků nebo ovsa.Předkrm je uložen na polici chladničky.

        Kdy by se nemělo zneužívat bílkovin a důsledky jeho nadměrné konzumace

        Normální fungování životně důležitých tělesných systémů bez bílkovin je nemožné, ale existují určité body, kdy je lepší snížit jejich příjem.

        Příjem bílkovin by měl být omezen:

        • pro choroby a přerušení funkce ledvin;
        • se selháním jater a cirhózou;
        • s atrofií nebo zúžením trubice jícnu.

        Proč je přebytek proteinu nebezpečný

        Tělo je konstruováno tak, aby absorbovalo pouze správné množství proteinu.Optimální - 30 g na jedno jídlo.

        Proto byste měli jíst často a postupně.Přebytečný protein spotřebovávaný vápníkem je zpracován a pokud vápník nestačí, je extrahován z kostí a pojivové tkáně.To může vést k poruchám pohybového aparátu.

        Zvýšené přetížení ledvin a jater, které se podílejí na procesu vylučování a vylučování produktů rozpadu.U nemocí těchto orgánů je lepší revidovat stravu a snížit příjem bílkovin.

        Maso v obchodě je často nasekané antibiotiky a dalšími chemikáliemi, takže je lepšínakupujte produkty od důvěryhodných zemědělcůa věnujte pozornost rozmanitosti rostlinných bílkovin.

        Proteinové jídlo zajišťuje normální život a vývoj lidského těla, podílí se na regeneraci svalových vláken, metabolismu a budování svalů.Prezentovaný kompletní seznam produktů, které obsahují cenné bílkoviny, umožní každému diverzifikovat stravu v souladu s gastronomickými preferencemi.

        Návrh článku:Svetlana Ovsyanikova

        Video na téma: proteinové potraviny, seznam produktů

        Bílkovinné potraviny,seznam produktů pro hubnutí:

        Proteinová strava: jídlo živé a mrtvé: